Gode tips og guides
Typer af yoyo'er
En yoyo er ikke længere blot en yoyo. Der bliver lagt et hav af udviklings- og designtimer i alle yoyo'er, ja faktisk bliver der arbejdet held ned til 0,01 gram og milimetre, når der skal udvikles nye yoyo'er. Det giver en masse forskellige typer af yoyo'er med hver sine egenskaber, fordele og ulemper.
Former
Formen på en yoyo er afgørende i forhold til, hvilken spillestil den skal bruges til. Typisk vil 1A, 3A, 4A og 5A yoyo'er, der bruges til forskellige former for string tricks, have en sommerfugle-agtig form i større eller mindre grad. Det har de, fordi det helt naturligt skaber en form for tragt til yoyo snoren, som dermed gør yoyo'en lettere at gribe, når man laver diverse string tricks.
2A yoyo'er til looping vil typisk have en anderledes form, som mange kender fra 'de gode gamle dage'. De har den form, fordi det gør dem lettere at håndtere, når der loopes.
Respons systemer
At en yoyo har et så kaldt respons system, er nok ikke noget, alle kender til. Det er nemlig også relativt nyt i forhold til yoyo'ens alder. Et respons system er et system, der bestemmer, hvor responsiv yoyo'en er, altså hvordan og hvor meget den reagerer, når du spiller med den og vil have den retur til din hånd.
De gode gamle Coca-Cola yoyo'er var 100% responsive, hvilket betyder, at den reagerer 100%, når du vil have den tilbage til hånden igen efter at have kastet den.
Nyere og mere moderne yoyo'er er typisk fremstillet med et respons system, der gør dem ikke-responsive, hvilket betyder, at yoyo'en slet ikke reagerer, når du vil have den retur til din hånd. Det skyldes, at de derfor bliver mere medgørlige, når man skal lave avancerede tricks, fordi yoyo'en ikke lige pludseligt returnerer til hånden. Man skal nemlig lave et specielt trick, der heddet et Bind, for at få en ikke-responsiv yoyo retur til hånden.
Spillestile
- 1A (string tricks) - Den mest udbredte spillestil, hvor man spiller med en bred (typisk ikke-responsiv) yoyo.
Grundprincippet er, at man kaster yoyo'en og får den til at lande på snoren. Komplekse strengformationer, hvor yoyo'en kastes rundt og lander forskellige steder, er en stor del af 1A spillestilen, ligesom man også ofte ser 'slack' tricks, hvor snoren bliver kastet rundt og dens bevægelse bliver udgangspunktet for tricket. - 2A (looping) - Formentlig den mest genkendelige spillestil, hvor man spiller med en eller to "almindelige" responsive yoyo'er, som man kender dem fra skolegården. Selvom moderne 2A yoyo'er har kuglelejer og justérbare responssystemer, har de tilnærmelsesvis stadig samme form som den klassiske yoyo.
At loope betyder, at man kaster yoyo'en, trækker den tilbage og så kaster den direkte videre igen i stedet for at gribe den i hånden. På den måde kan man skabe en utrolig fed dynamik og lave nogle fede trick-kombinationer. De bedste 2A spilere kan loope flere gange i sekunder med begge hænder, men vi anbefaler, at starte med én yoyo og så gradvist øge hastigheden og først da begynde på to-håndet looping. - 3A (to-håndet string tricks) - En videreudvikling af 1A, hvor man bruger to yoyo'er i stedet for én. Det er en virkelig svær disciplin, som kræver nogle helt vilde koordinationsevner, men lige så snart man får lært det og er kommet ind i en rytme, er det virkelig underholdende og tilfredsstillende.
- 4A (frihånd) - En unik form for yoyo som vel egentlig ligner en blanding af yoyo og diabolo, fordi snoren ikke er fastmonteret direkte på yoyo'en, men i stedet kun omkring fingeren. I denne spillestil bruger man typisk nogle større yoyo'er, da de er lettere at fange med den løse snor, men dog ikke helt så store som Diabolo'er.
4A er en ekstrem svær, men også super sjov spillestil, hvor man virkelig får mulighed for at udfordre sin kreativitet og sine motoriske evner. - 5A (modvægt) - En noget atypisk spilletype, som de færreste 'almindelige' mennesker nok kender til.
Ved 5A sidder snoren ikke fast om din finger, men er i stedet fastgjort om en modvægt. Det gør yoyo'en helt fri fra begge hænder, hvilket sammenholdt med modvægten skaber en utrolig fed og speciel dynamik.
Typer af yoyo snor
Det kan være svært at danne sig et overblik over udvalget af forskellige yoyo snore, og vælge hvilken snor man skal købe. Der findes også mange forskellige typer, både materialer, men også tykkelser og længder.
Materialer
- Bomuld - Det traditionelle materiale til yoyo snore, som stammer helt tilbage fra yoyo'ens oprindelse. Snore af bomuld er typisk en smule stive i fornemmelsen i forhold til de andre tre materialer, men samtidig giver de en meget direkte følelse kontrol, når man spiller yoyo med en snor af bomuld.
- Polyester - Polyester giver en langt mere fleksibel snor end bomuld, hvilket gør dem mere holdbare. Polyester er samtidig en smule tungere end bomuld, hvilket nogen spillere er helt vilde med. Typisk vil man bruge yoyo snor af polyester til yoyo'er med fixed aksler.
Polyester yoyo snore kan både fås som 100 % polyester, men også som en 50/50 blanding af polyester og bomuld, som hedder Slick yoyo snor.
Længde
Længden på en standard yoyo snor kan variere meget, og der er mange meninger og holdninger til, hvor lang en yoyo snor egentlig skal være. En god tommelfingerregel er at yoyo'en lige akkurat skal ned og røre jorden/gulvet, når man holder sin yoyo-finger i højde med sin navle. Det kan selvfølgelig variere alt afhængig af præference, men som udgangspunkt er det altid den længde, vi vil anbefale.
Vedligehold af yoyo
For at holde en yoyo godt kørende, skal den selvfølgelig vedligeholdes. Der er som hovedregel 3 dele at være opmærksom på; yoyo snoren, kuglelejet og eventuelle response pads.
Snoren
Yoyo snor er super vigtig og nem at vedligeholde. Det gør man ganske enkelt ved at udskifte den gamle snor med en ny snor. Men hvornår skal man så gøre det? Typisk vil man efter en rum tid opleve at snoren begynder at blive en anelse kruset og måske har tendens til at filtre, det er ved tegn som disse, man skal begynde at tænke på en udskiftning. Når du udskifter din yoyo snor med en ny, er der mange forskellige slags at vælge i mellem. Dem kan du læse mere om lige her over.
Kugleleje
Hvis yoyo'en begynder at larme mere end den plejer, hvis den begynder at spinne kortere tid end sædvanligt, eller hvis en ikke-responsiv yoyo begynder at blive responsiv (eller omvendt), så er det tegn på, at kuglelejet skal vedligeholdes eller måske endda helt skiftes ud.
Den hurtige og nemme løsning er at smøre kuglelejet med noget yoyo olie. Det gøres bedst ved at dryppe en dråbe yoyo olie på en vatpind, og smøre lejet med vatpinden. På den måde oversvømmer man ikke kuglelejet med olie, hvilket er vigtigt. Efter sådan en gang olie skal yoyo'en lige spilles med i 5-10 minutter for at fordele olien godt rundt i lejet.
Hvis kuglelejet er helt skidt, og det ikke hjælper at smøre med yoyo olie, så kan det være en god ide at tage kuglelejet ud af yoyo'en og efterfølgende skille det helt ad og rense det på den måde. Det er noget mere avanceret og besværligt, men det er en rigtig god måde at få kuglelejet renset på.
Er kuglelejet slet ikke til at redde, så er det nødvendigt at skifte det ud med et nyt for at få yoyo'en til at køre igen. Når du gør det, er det super vigtigt at finde ud af, hvilken størrelse kugleleje, der skal i. Hvis du er i tvivl om det, så kontakt os endelig, så kan vi være behjælpelige med at finde ud af det. Når du har størrelsen på plads, så skal du også gøre dig nogle tanker om, hvilken type kugleleje, du vil have i. Kuglelejer findes nemlig med forskellige profiler som eksempelvis konkav og center trac kugleleje. De har hver deres fordele og ulemper, og det er mest af alt et spørgsmål om smag og behag.
Respons Pads
På moderne yoyo'er sidder også to så kaldte respons pads på indersiderne. Det kan ligesom kuglelejet og yoyo snoren også blive slidt. Når det er tilfældet vil yoyo'en begynde at miste sit respons system og i visse tilfælde helt låse fast. Det løser man ved at udskifte padsne med nogle nye. Igen er det vigtigt at finde ud af, hvilken størrelse pads din yoyo bruger, og så vælge den samme størrelse. Man kan dog vælge forskellige materialer med hver sine specielle egenskaber, hvilket igen er et spørgsmål og smag og behag.